Vă mărturisesc că niciodată n-am fugit de provocări. Într-adevăr, ca președinte al AMEPIP, este o mare provocare pe care mi-am asumat-o, în contextul în care noi monitorizăm 7% din economia României. Vorbim de 216 companii deținute direct de către Guvernul României și încă vreo 1200 de companii care sunt deținute de către autoritățile publice locale.
Deci vorbim despre 7% din economia României, ceea ce arată și puterea pe care o are statul, Guvernul României, de a interveni în economia reală. Aceste companii, care au peste 83.000 de angajați, trebuie să fie mai performante și pentru ca România să poată atrage investiții serioase prin intermediul acestor companii. Pentru că dacă vom avea companii mai transparente, mai performante, vor fi mai interesante pentru investitori și vor atrage locuri de muncă mai bine plătite.
2023 a fost un an istoric, dacă vreți, în termeni de guvernanță corporativă și de impact care va fi pentru companiile de stat deoarece am început anul cu o analiză a tuturor companiilor de stat, analiză care a fost făcută de către Ministerul Finanțelor împreună cu OECD, Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică și care este disponibilă spre consultare publică.
Una dintre principalele concluzii de acolo a fost că performanțele întreprinderilor publice sunt polarizate. În 2022, când încă cifrele pentru 2023 nu erau votate în adunarea generală a acționarilor, dar pentru 2022, statul a reușit să strângă 7 miliarde de lei, dividende, de la companiile de stat.
Marea provocare este că 3 dintre companii generează aproximativ 70% din aceste dividende. Deci vorbim despre o polarizare. La fel și în termen de pierderi consolidate. Am avut undeva pe la 1,2 miliarde de lei pierderi consolidate la nivelul tuturor întreprinderilor publice. Ce înseamnă întreprindere publică? Înseamnă întreprindere deținută de cel puțin 50% de către statul român, prin guvern sau prin autoritățile publice locale. Deci vorbim de 1,2 miliarde pierderi consolidate la nivelul întreprinderilor publice. Dar și aceste pierderi sunt tot, dacă vreți, polarizate. Sunt 3-4 companii care generează 60 și ceva la sută din aceste pierderi.