Rolul politicii de proprietate a statului

Performanțele întreprinderilor publice sunt polarizate. Noi trebuie să venim cu recomandări atât în ceea ce privește companiile care merg bine, cât și cele care merg mai puțin bine. Spuneam că sunt polarizate pentru că anul trecut au generat 7 miliarde de lei dividende la bugetul de stat plătite, dar 5 companii dintre întreprinderile publice au generat undeva la 70-80% din dividendele respective.

Tot așa, în termeni de pierderi consolidate, am avut undeva la 1 miliard 200 pierderi consolidate în 2022, fiind ultimele cifre aprobate în AGA a întreprinderilor publice. Am avut 1,2 miliarde pierderi consolidate și, la fel, 5 companii au generat undeva pe la 60% din pierderile consolidate.

Rolul de politică de proprietate a statului, așa cum este definită în lege, este pentru a prezenta viziunea guvernului cu privire la aceste companii. Atât pentru companiile care merg bine, cât și cele care merg mai puțin bine și pentru a le îmbunătăți performanțele.

Lucrăm cu experții OECD, Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică, pentru redactarea acestei politici de proprietate a statului, pentru că vrem să ne inspirăm din cele mai bune practici ale organizației și ale țărilor membre OECD.