Anul trecut a fost unul record pentru guvernul României în ce privește instrumentele financiare. De la constituirea Băncii de Dezvoltare, după mai bine de zece ani de discuții fără acțiune, până la constituirea „Fondului de fonduri” de 400 de milioane de euro. Investiții în capitalul companiilor noastre.
Pentru a avea companii performante și reziliente, care să plătească salarii bune românilor, este nevoie de instrumente financiare pe măsură. La nivelul Guvernului ne-am uitat la structurile companiilor. Pe partea de equity am venit cu Fondul de fonduri. Pe partea de datorii, am venit cu garantarea, sunt 4 miliarde de lei puși în piață pentru încurajarea creditării companiilor românești.
România are provocări în capitalizarea companiilor. Acest Fond va fi un „game changer” pentru industria românească. Este un efort nemaiauzit în România.
Premieră în spațiul public! În PNRR există Măsura 2, care este o schemă de minimis. Un ajutor pentru companiile românești în procesul de listare la bursă. Bugetul este de 35 de milioane de euro – ajutor pentru acoperirea costurilor companiilor cu listarea la bursă.
Important! Anul trecut a fost unul excepțional în parteneriatul dintre stat și BVB. În principal prin tranzacționarea titlurilor de stat Fidelis. Populația a acordat încredere statului român cumpărându-le. În loc să păstreze banii la saltea sau în bănci, românii au făcut acest transfer benefic de încredere către statul român.
Vrem să păstrăm un ritm trimestrial în ce privește emisiunile Fidelis.
Listarea Hidroelectrica. Planul este să fie listată în cursul acestui an. Probabil cea mai mare listare din Europa de Est. Mai mare decât Alegro din Polonia din 2020.
Nu stăm. Modernizăm în fiecare zi România. Nu întâmplător organismele internaționale văd aici creștere chiar și în vremuri tulburi pentru toată lumea. Potențialul nostru este imens!