Excelența trebuie să fie și la nivelul companiilor de stat

Încercăm să transformăm AMEPIP într-un centru de excelență pe partea de guvernare, în termen de guvernanță corporativă, astfel încât să fie un singur punct de contact la nivelul companiilor de stat. Vorbim de 216 companii care generează 7% din PIB-ul României. În plus de aceasta avem încă 1300 de companii la nivel local, deținute de autoritățile publice locale. Excelența cred că trebuie să fie și la nivelul companiilor de stat, atât în termen de guvernanță corporativă, cât și în termen de performanță.

Am văzut cu toții foarte bine experiența de anul acesta cu Hidroelectrica, unde a fost un real succes. Vorbim despre cea mai mare listare din istoria Europei de Est, cea mai mare listare de anul acesta din Europa și a treia cea mai mare listare din lume. Îmi doresc ca încrederea care a fost câștigată prin listarea Hidroelectrica să se transfere și înspre celelalte companii de stat. În primul rând, încă trei companii spre listare până în 2026. Sperăm să avem aceeași încredere din partea investitorilor și să vedem transferul de încredere la nivelul companiilor de stat.

De asemenea, ne concentrăm pe și suntem în strânsă legătură cu Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică. Cred că este prioritatea zero la nivelul guvernului. În termeni de aderare, suntem aproape, facem pași importanți pe partea de guvernanță corporativă și ținem foarte aproape de echipele de la OECD, iar în 2023, după cum bine știți, în februarie, pentru prima dată în istoria recentă a României, am publicat un raport care arată o viziune consolidată asupra companiilor de stat. Și am văzut care sunt provocările.

În funcție de aceasta, guvernul a venit cu răspunsuri pe partea legislativă. De acum este rolul nostru, al Agenției, să ne ocupăm să implementăm reformele trecute la nivel legislativ. Aș dori să transfer încă un mesaj înspre companiile prezente. Îmi aduc aminte, când am acceptat poziția de funcție publică în cadrul administrației centrale, în 2022, mama mea m-a întrebat ce fel de om aș dori să fiu: un lider sau un conducător. Și am întrebat-o ce înseamnă să fii lider. Și mi-a zis că liderul se gândește la următoarele generații, iar conducătorul la următoarele alegeri. Tot așa invit și eu companiile, și sunt convins că s-au gândit la următoarele generații în activitățile pe care le întreprind, și nu doar la următorul exercițiu financiar.