România, progres istoric în domeniul guvernanței corporative

În ultimii doi ani, în special anul trecut, România a înregistrat un progres istoric în ceea ce privește guvernanța corporativă. Suntem profund convinși că standardele înalte de guvernanță corporativă ne vor ajuta să avem companii puternice, care vor atrage investiții mai bune și vor oferi locuri de muncă mai bine plătite pentru cetățenii români.

În ultimii doi ani am realizat schimbări legislative importante, dar și în ceea ce privește înființarea Agenției pentru Monitorizarea Performanței întreprinderilor de Stat (AMEPIP). Împreună cu experții OECD, am încercat să implementăm cele mai bune practici în materie de guvernanță corporativă. Un exemplu reușit a fost implementarea standardelor de guvernanță corporativă, care ne-a permis să atragem experți în consiliile de administrație ale întreprinderilor de stat și să profesionalizăm politica de proprietate a statului. De exemplu, în cazul Hidroelectrica, am reușit să desfășurăm cel mai mare IPO din istoria Europei de Est și al treilea din lume. Practic, 20% din Hidroelectrica a fost vândută pentru 2 miliarde de euro, o listare publică extrem de importantă.

Subliniez acest aspect deoarece investitorii acordă o mare importanță structurii de guvernanță corporativă a întreprinderilor de stat. Ei verifică dacă în consiliile de administrație există profesioniști. Conform legislației pe care am convenit-o cu OECD, cel puțin 50% din membrii consiliului de administrație trebuie să fie independenți și profesioniști din sectorul privat.
În ceea ce privește politica de proprietate din România, spre deosebire de Ucraina care a adoptat-o prin decret guvernamental, în România o vom adopta ca lege în Parlament. Acest lucru ne va oferi un argument puternic pentru implementarea acesteia de către funcționarii publici și de către întreprinderile de stat.

Adesea, funcționarii publici și structurile de guvernanță corporativă din cadrul întreprinderilor de stat și al ministerelor au nevoie de un document solid ca punct de referință pentru implementare, mai ales când vorbim despre privatizări și IPO-uri. De aceea, am ales să o adoptăm ca lege în Parlament. Rolul AMEPIP, agenția pe care o monitorizez și conduc, este de a elabora politica de proprietate.